top of page

Bøger og foredrag

Af Tom Guldbæk Olsen

og Kim Bach

Uroerne kommer forside.jpg

Historien om Københavns 

Uropatrulje        

 

Politiarbejde i Hovedstadens

skyggeside, hvor de svage

hurtigt gik til grunde, og de 

stærke kun klarede sig lidt 

længere.

De levende og de døde.jpg

Foredraget

Foredraget tager afsæt dels i bøgerne: De levende og de døde og: Uro`erne kommer, kombineret med fortællerens egne oplevelser i miljøerne i tiden. Bøgerne vil kunne købes efter foredraget.

 

Der vil dels være fokus på Uropatruljens arbejde på Christiania og i Istedgadekvarteret. Men også på de ofte voldsomme konfrontationer, som personalet i Københavns Uropatrulje var en del af i det voldelige BZ-miljø, der især udspandt sig i København i 1980`erne.

 

Derfor vil der være fokus på dette årti i foredraget. 

Tiden, frem til Københavns Uropatrulje blev nedlagt i 2001, var præget af patruljens arbejde i de ofte dysfunktionelle subkulturer, der var synlige i København i tiden frem til lukningen. En anderledes form for politiarbejde, hvor den enkelte urobetjent måtte indleve sig i de miljøer, som der arbejdes i, og hvor vold, markomisbrug, prostitution, drab og mødet med byens udstødte, var en del af arbejdsdagen. Uropatruljens arbejde var i tiden genstand for kritik og teorier om, at urobetjentene ofte overskred deres beføjelser, ligesom Uropatruljen gennem sin levetid ofte gav anledning til avisoverskrifter. Dette vil der, under foredraget, blive forsøgt givet en forklaring på.

 

- Foredraget indledes med en kort historisk gennemgang fra Uropatruljens oprettelse 

- Hvem var urobetjentene, og hvad var deres opgaver?

- Dagligdagen og det daglige arbejde.

- Hvem mødte vi på vores vej i miljøerne?

- De levende og de døde.

- Christianitter, narkomaner, narkohandlere og BZ- bevægelsen.

- Hvor forsvandt urobetjentene hen, når de forlod patruljen?

- Hvorfor lukkede politiledelsen Uropatruljen?

- Spørgsmål.

De levende og de døde.jpg
Et offentliogt furentimmer.jpg
Et offentliogt furentimmer.jpg

Et offenligt fruentimmer

Bøgerne vil kunne købes efter foredraget. 

 

Book et foredrag hos: Tom Guldbæk Olsen på mail nr.: tom-olsen@hotmail.com eller på tlf.: 26 64 16 65.

 

For guidede ture i København se: www.byenshistorie.dk

 

Ud over de ovenfor anførte bøger har forfatteren også udgivet:

 

Et offentligt fruentimmer, Byens Forlag 2020. Foredrag om den reglementerede prostitution har afsæt i bogen samt i kilder fra tiden.

Frederik den Sidste

Foredragsholder:

Kim Bach, royal kommentator 

har skrevet kritisk journalistik om monarkiet til Dagbladet Information. Han har leveret analyser om kongehuset i landsdækkende TV i radioens morgenflader, i DR2’s Deadline, TV Avisen, Radio 24Syv med flere. Han er i dag Ekstra Bladets royale kommentator. Han er dermed en af Danmarks republikanske stemmer med en bred viden om det danske monarki. Kim Bach er ved at færdiggøre en kritisk bog om monarkiet for Peoples Press, der slet og ret skal hedde Frederik den Sidste.

 

 

Foredrag:

FREDERIK DEN SIDSTE?

I Danmark er vi alle lige, frie og født som eksemplariske demokratiske medborgere. Eller er vi? 

Dog er en familie mere lige, uden for loven og over alle andre. Danmark er et monarki, og den tyske familien Glücksborg sidder uantastet øverst på kransekagen. Chefen hedder Margrethe og hendes søn arver uden spørgsmål værdigheden, privilegierne og over en halv milliard årlige skattekroner, når hun dør.

I dette foredrag fortæller Kim Bach historien om det moderne danske monarki set gennem en republikaners øjne. Han gennemgår det royale paradoks, som får både politikere, erhvervsledere og medier til at behandle monarkiet på samme underdanige måde, som nordkoreanerne behandler deres leder.

Er kongehuset det hemmelige våben for dansk eksport, og er monarkiet ligefrem det svage led i Grundlov og demokrati i en tid, hvor demokratiet er på tilbagetog overalt i verden? 

I det lys debatteres det om monarkiet er en anakronisme, der hurtigst muligt burde henvises til historiebøgerne, og om kronprinsen ender med at bliver Frederik Den Sidste?

99FA0B0E-8965-49F2-9A6D-9A5DDEFBB988_1_201_a.heic
bottom of page